3 pilíře pro studium angličtiny

Co je velmi podstatné, když se učíte a studujete cizí jazyk? Když se setkávám s vámi, mými studenty ať už v soukromých lekcích nebo prostřednictvím klubu English Spot Premium, vidím, že hodně studentů si uvědomuje, že to není jen o té 1 lekcí týdně, kam pravidelně docházíme, že to není jen o tom jednom kurzu. A to platí nejen pro angličtinu.

Jaké jsou tedy 3 základní pilíře pro úspěšné studium angličtiny?

  1. Lekce/kurzy – prvním pilířem jsou bezpochyby individuální lekce nebo kurzy. K tomu, abychom se naučili jazyk, většinou potřebujeme svého lektora/mentora, protože samostudium je poměrně náročné. Lektor je důležitý hlavně k tomu, že vám pomůže s disciplínou a scházíte se s ním pravidelně. K tomuto prvnímu pilíři bych jen dodala jedno: Dbejte na to, abyste svému lektorovi/lektorce důvěřovali a který vám vyhovuje, protože to je pro úspěch zásadní, musíte věřit, že vás vede k vašemu vytouženému cíli. Je také důležité, aby lekce bavily oba – jak lektora, tak studenta. Díky tomu neztratíte motivaci.
  2. Obklopení/nasávání z okolí – druhý pilíř, na kterém to stojí a padá. Považuji ho za jeden z nejpodstatnějších. Obklopení a nasávání znamená vnímat, mít otevřené oči, všímati si a nechat do sebe angličtinu proudit. Pokud jste v cizí zemi, všímejte si, kdo co a jak říká, čtěte nápisy, instrukce, polepky na zboží….cokoli. I u nás v ČR toto můžete uplatnit. Každý výrobek má dnes tisíce anglických nápisů, které můžete zkoumat anebo stačí si jen otevřít počítač a během brouzdání na internetu si všímat hlášek a popisů, které se vám zobrazují. Všímavost u jazyka je velmi důležitá, protože vás podnítí k přemýšlení o jazyku a naprosto přirozeně se jím obklopíte, dokonce se s ním lépe sžijete! Našim studentům třeba radíme přemýšlet v angličtině – skládat si jednoduché věty. Tím, jak se angličtinou postupně obklopujete a jste s ní v kontaktu, stává se vaší součástí. A není třeba vynakládat nadměrné úsilí, troufám si říct, že že někdy ani nemusíte vynakládat úsilí téměř žádné.
  3. Aktivní používání angličtiny – přímo navazuje na pilíře 1 a 2. To, co se naučíme a co do sebe nasajeme, pak můžeme aktivně používat. Všimněte si, že opačně to nejde. Nemůžeme např. používat ze začátku jen 3.pilíř, protože bez znalostí a trochy teorie si zkrátka s nikým nepokecáme. Pokud zrovna nejste milovníci cestování a máte pocit, že za aktivní angličtinou musíte do zahraničí, nezoufejte, angličtinu můžete používat aktivně už i tady u nás v Čechách.

Jsou cesty, jak angličtinu můžeme aktivně rozvíjet a používat, aniž bychom vytáhli paty z našeho rodného města a jedna z nich je náš klub English Spot Premium, kde se vám snažíme nabídnout podporu hlavně 2. a 3. pilíře. U nás v klubu můžete jít např. na konverzační lekce, kde se vás snažíme vystavit reálné situaci, která vás může v životě potkat a trénujme, jak si s takovou situací poradit. Je to občas trochu mimo zónu komfortu, ale právě vystoupení z našeho pohodlí nás posouvá dál.

Kromě konverzačních lekcí děláme spoustu tematicky zaměřených tréninků. Naše portfolio je velmi barevné, protože jsme 3 lektorky a každá přistupujeme k angličtině trochu jinak. V našem klubu jdeme právě cestou obklopení/nasávání angličtiny a postupně vám servírujeme jednotlivé puzzle, ze kterých si stavíte ucelený obraz jménem angličtina. Může se to zdát jako malé krůčky, ale ve skutečnosti postupně stavíte velký obraz, nebude dlouho trvat a všechny dílky se navzájem propojí.

Členové, kteří už v English Spotu jsou, vám potvrdí, že pokrok je opravdu viditelný už po pár měsících. V klubu vás totiž v podstatě nenecháme na pokoji a stále vám angličtinu připomínáme formou akcí, výzev, tréninků a to nejen praktických, ale i teoretických, např. na techniky, jak zakomponovat angličtinu do každodenního života. Jsme s vámi denně v kontaktu a díky English Spot Premium na angličtinu opravdu nezapomenete.

A jedna důležitá věc na závěr. Úspěch se nerodí přes noc a tím, že si dáme knížku pod polštář, se anglicky nenaučíme. Na druhou stranu nezastávám úplně ten názor, že je třeba se dřít do morku kostí a plazit se na pomyslný vrcholek hory. Naopak, my se v klubu snažíme servírovat vám angličtinu tak, abyste se nemuseli udřít a aby vás učení nevyčerpávalo, ale naopak vás nabíjelo. Chceme, abyste se těšili z nových znalostí a doslova se koupali v nadšení z nových poznatků.

Právě dlouhodobá práce po malých krůčcích tvoří ÚSPĚCH a když se pak po několika týdnech ohlédnete a vidíte, kam jste se posunuli, sami někdy ani nevěříte, rozdíl je obrovský!

Členové klubu vám toto určitě potvrdí, můžete se jich zeptat ve členské sekci nebo v naší facebookové skupině, připojte se, rádi vás uvidíme!

Věříme, že každý si může najít vztah k angličtině a každý může uspět. A nezapomeňte, že to není jen o cíli, ale je to o cestě. Proto si ji užívejte. Radujte se z procesu učení a objevování, z toho, jak se vám rozkrývá úplně nový nepoznaný svět a můžete se stále učit novým užitečným věcem.

Srdečně vás zvu do našeho rodinného online klubu English Spot Premium, ve kterém každý měsíc přibývají noví a noví členové, což nás nesmírně těší. Navíc máme pro nové členy na uvítanou 1.měsíc plnohodnotného členství úplně zdarma. Těším se na vás, přidejte se k nám tady >>

Andrea Toušová
Díky mým mnohaletým zkušenostem s výukou cizích jazyků učím lidi nejen jazykům samotným, ale ukazuji jim také cestu, jak odstranit bariéry a otevřít dveře celého světa dokořán. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře